4 Eylül 2017 Pazartesi

Hudâyinâbit ağaçlar...


Boru içinde çimlenen çınar yapraklı akçaağaç
Hudâyinâbit (veya hudâinâbit) ne güzel, ne anlamlı bir kelime. "Ekilmeden kendiliğinden biten bitki" mânâsına geliyor. Yaşadığımız şehirde (boş) arsa, arazi, tarla olmadığı için ya da olsa bile dilediğimiz an ağaç, fidan bulamayacağımız için ağaç, tohum, fidan; ekme, dikme, yetiştirme açlığımızı kıyıda, kenarda, köşede çıkan "hudâyinâbit" ağaçlarla gidermeye çalışıyoruz.

Aslında çok da iyi ediyoruz. Yanınızda, çantanızda, otomobilinizde, ofisinizde ağaç taşıyamaz, bulunduramazsınız ama ister işlek bir caddede ister tenha bir sokakta, yani herhangi bir yerde, herhangi bir amaçla yürürken, giderken, gelirken kıyıda, köşede, kenarda kendiliğinden çimlenip çıkmış bir ağaca/fidana mutlaka rastlarsınız.

Biz, bazen gecenin 03:00'ünde bir yere araçla giderken, bazen önemli bir toplantı sonrası yürürken hudâyinâbit ağaçlara, o kadar çok ve o kadar ilginç yerlerde rastlıyoruz ki, niye çok önceden, hatta çoook eskiden bu işe başlamadık ki, diye hayıflanıyoruz.

Ve rastladığımız bu ağaçlara budama, sürgün, ot ve çevre temizliği, taşla veya çıtayla korumaya alma, iple sabitleme gibi bakımlarını gönüllü olarak yapmaya çalışıyoruz. Bir daha oralardan geçemeyecek olsak, tekrar o ağacı göremeyecek olsak bile onları kendimiz dikmiş gibi sahipleniyoruz.

Siz de etrafınıza bakın, daha çabuk, daha biçimli büyümek için yardımınıza ihtiyacı olan hudâyinâbitleri mutlaka göreceksiniz.

Tamamının fotoğrafını çekmiyoruz ama önceki hâllerine nazaran -görece- bakımı yapılan onlarca, yüzlerce hudâyinâbit ağaçtan, fidandan bir kısmı.

Ömürleri uzun ola...

Dut, sürgünler temizlendi, çıtayla sabitlendi

Akçaağaç, sürgün ve otlar temizlendi,
demire iple bağlanıp sabitlendi

Çınar, sürgünler temizlendi, iple sabitlendi

Çınar, temizlik öncesi

Çınar, temizlik sonrası

Akasya, sürgün ve otlar temizlendi,
koruma çıtasıyla sabitlendi

Dişbudak, sürgün ve otlar temizlendi,
dik durması için koruma çıtasıyla sabitlendi

Kavak, sürgün ve otlar temizlendi

Akasya, sürgün ve otlar temizlendi

Çınar, sürgün ve otlar temizlendi,
koruma çıtasıyla sabitlendi

Kayısı, temizlik öncesi

Kayısı, temizlik sonrası

Çitlembik, sürgün ve otlar temizlendi

Sakız ağacı, sürgün ve otlar temizlendi

Çitlembik, sürgünler temizlendi

İncir, sürgün ve otlar temizlendi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder