19 Ağustos 2017 Cumartesi

Köküne zarar vermeden söktüğünüz küçük fideleri eve, bahçeye, saksıya kadar en uygun şekilde nasıl taşıyabilirsiniz?


Kökleri peçeteye sarılı fideler...
Herhangi bir yerde -betonda, kaldırımda, yolda, arada, derede- çimlenip büyümüş bir ağaç fidesi gördünüz ve onu, kolayca büyüyeceği, daha korunaklı, sağlıklı bir yere ya da evinizdeki bir saksıya taşımak istiyorsunuz.

Bunu en iyi, en kolay şekilde nasıl yapabilirsiniz? Cevabı çok basit: Köklerine zarar vermeden söküp ıslak, nemli peçeteye sararak...

Vejetatif dönemde (ağaçların yeşil olduğu yaz mevsiminde) bir fidenin söküldükten sonra başka bir yerde tutması oldukça zordur. Bunun için ya vejetatif dönem dışı (yani sonbahar sonu, kış, ilkbahar başlangıcı) tercih edilmeli ya da toprağıyla birlikte kalıp hâlinde alınmalıdır.

Fideyi toprağıyla birlikte kalıp hâlinde alma imkânınız yoksa köklerine zarar vermeden, koparmadan, yumuşak bir şekilde sökmeli; köklerinin susuz kalıp kurumaması için nakledeceğiniz yere kadar peçete, kağıt havlu, tuvalet kâğıdı, gazete kâğıdı, kumaş parçası vb bir şeye ıslak, nemli bir şekilde sarıp taşımalısınız. Kökleri peçete içinde nemli kaldığı sürece fideniz de canlı kalmaya devam edecektir. Kökleri nemli peçeteye sarılı vaziyette canlılığını bir iki gün daha muhafaza etse de, dikmek istediğiniz daha korunaklı bir yere -saksı, bahçe vs- bir an önce götürüp dikmenizde yarar.

Taşınan meşe fidesi, saksıda büyürken...
UYARI: Bu tavsiyeler, bulunduğu yerde büyüyemeceğini, zarar göreceğini düşündüğünüz, daha iyi, korunaklı, bakımlı bir alana taşıyabileceğiniz fideler için geçerlidir.
Ayrıca, tohumdan yeni çimlenmiş, boyu bir karışı geçmemiş, bir ya da iki yaşındaki küçük fideler için geçerlidir. Daha büyük yaşta olan boy atmış fideleri (artık fidan olmak üzeredir), kök sistemi gelişip yayıldığı, derinlere indiği için sağlıklı bir şekilde koparmadan, zarar vermeden alabilmeniz çok zordur. Zarar vermeden alamayacağınızı düşünüyorsanız fideyi bulunduğu kendi doğal ortamında bırakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder