21 Mart 2017 Salı

Kök sürgününden ıhlamur ağacı yetiştirmek...

▪ Kök sürügünü nedir?
Kök sürgünü, ıhlamur ağacının gövde etrafında çıkmış boyları 15-20 cm'e kadar uzayabilen küçük filizlerdir. Sürgünler, ana ağaçla aynı genetik özelliğe sahiptir. Bu türden sürgünler, kimi yörelerde "piç" adıyla bilinir.

Ihlamur ağacının gövde etrafındaki kök sürgünleri baharda uyanırken

▪Kök sürgünü ne zaman alınır?
Doğada yani ormanda, parklarda, yol kenarında, okul, cami veya komşu bahçesinde gördüğünüz, önceden gözünüze kestirdiğiniz bir ıhlamur ağacının yapraklarını döküp kış uykusuna geçmesi (Kuzey yarıküre için Kasım ile Şubat arası) beklenir. Uyku zamanı dışında yani ağaç yeşilken, yapraklıyken kök sürgünü alınması durumunda sürgünün tutma ihtimali çok zordur.

▪Kök sürgünü nasıl alınır?
Ihlamur ağacının gövdesi etrafında çıkmış kök sürgünü, bir alet yardımıyla (keser, çapa, kürek, kaşık, çatal, bıçak, keski, tornavida, demir çubuk vb) toprak kazılarak çıkartılır. Kök sürgünü çıkartılırken mümkün olduğunca derinden (10, 15 cm) ve kök sistemine sahip şekilde kesilerek/koparılarak alınmalıdır. Bir kaç adet, kök sürgünü almanız -bazı sürgünlerin tutmama ihtimali olabilir- başarı oranını artırır. Ana ağacın büyüklük ve kök derinliğine göre yüzeysel sayılabilecek beş on santimlik kazma, kesme ve koparma işlemleri, ana ağaca ve ana kök sistemine zarar vermez. Hatta büyüme enerjisini azaltan sürgünler ("piç"ler) giderildiği için ağaca fayda sağlar.

Kök sürgünü dikimi nasıl yapılır?
Vaktinde ve uygun şekilde alınan sürgün, kök sistemi kurutulmadan mümkün olan en kısa sürede, bahçeniz varsa, uygun ve korunaklı bir yere bahçeniz yoksa balkon, ev, ofis ortamı için saksıya dikilir. Tüm bu işlemlerin yanı sıra toprak, ısı, ışık ve nem değerleri için öyle botanik uzmanlığı ya da spesifik bilgiler gerekmez. Uygun boy bir saksıya, yeteri miktarda çiçek toprağıyla dikmeniz, saksıyı kısmen bile olsa güneş gören bir yere koymanız ve saksıdaki toprak yüzeyi kurudukça yeteri miktarda (saksı büyüklüğüne göre bir su bardağı kadar) sulamanız yeterli olacaktır. Saksı dikimi için öneriler, şehir şartlarında bahçesi olmayanlar içindir. Eğer bahçeniz varsa sürgünü doğrudan toprağa, bahçenizin korunaklı bir alanına dikebilirsiniz. Ya da saksıda bir kaç yıl filiz/fidan olmasını sağladıktan sonra bahçenize alabilirsiniz.
.
Kök sürgününden alınıp saksıya dikilmiş ıhlamur filizleri 21.03.2017
Ihlamur, neden kök sürgünüyle üretilmelidir?
Ihlamur ağacı için oldukça kolay, tutturma işlemi ve başarı oranı en yüksek yöntem, kök sürgünü almadır (vejetatif). Ihlamur ağacı çelik alma (çelikleme) yöntemiyle üretilemez. Ihlamur ağacını tohumdan çimlendirme yöntemi ise oldukça zor, ön hazırlık gerektiren, teknik bilgi isteyen, başarı oranı düşük bir yöntemdir. 

Kök sürgününden alınarak saksıda yeşertilen ıhlamur filizleri:
.
Şubat 2017
Mart 2017




9 yorum:

  1. Merhabalar iletişime geçebilir miyiz? ytkn.alp@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, alp giray bey, geçebiliriz. bozkiragaclandirmatoplulugu@gmail.com adresinden bir e-posta gönderdik. selamlar.

      Sil
  2. Merhabalar, ıhlamur için en yaygın çoğaltma yöntemi tohum ve çelikleme ile üretimdir. Orman Genel Müdürlüğü ve büyük fidandılar binlerce fidanı herhalde kök sürgünüyle yetiştirmiyor. Dolayısıyla, çelikleme ile üretilemez ibaresi tamamen yanlış, bizzat ben Temmuz-Ağustos aylarında çelikler dikip üretiyorum. Bu ağacın üretimi tüm yöntemler açısından zordur. Resimde görülen ana köke çok yakın sürgünlerin tutma ihtimali çok zayıftır. Mühim olan, söktüğünüz sürgünlerin güçlü ve kılcal kökçe yoğun olmasıdır. Ve sürgünün toprak üstünde kalacak gövde kısmının, kök yoğunluğu ile orantılı olmasıdır. Twitter'da bazen ardıçağacı isimli profilimde yetiştirdiğim fidanları paylaşıyorum. Bilginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Lütfen ıhlamuru çelikten nasıl bir yöntem ile köklendirme yapıyorsunuz yardımcı olurmusunuz

      Sil
  3. Ayrıca paylaştığınız fotoğraflardaki sürgünler umarım başarılı olur, ancak Mart, Nisan, Mayıs aylarındaki görünümleri ve baharın gücü ile birlikte gövdedeki su yürümesine bağlı filizlenme sizi aldatmasın, bu daha sürgünleri tuttuğu anlamına gelmez. Haziran ayını atlatıp, solmadan ve kurumadan Temmuz ayına ulaşabilirlerse, ancak o zaman tuttu denilebilir. Bu görüntülerden sürgünlerin tuttuğu kanısına varmayın...

    YanıtlaSil
  4. yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürederim güzel bilgilendime olmuş

    YanıtlaSil
  6. Bilip bilmeden nasıl bu tür bilgiler paylaşılabiliyor hayret ediyorum. Ardıç ağacı düzelme yapmasına rağmen bu bilgi webten silinmiyor. Herkes ziraat mühendisi olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Ihlamur ağacı dalları kesip çelikleme yaparsanız büyümez , bu ağacın özelliğine aykırı bir durumdur ,ıhlamur ağacı sert olduğundan dolayı , dalları toprağın içindeki besin yada suyu ememezler , ben bunu 4 sene böyunca denedim sadece 1 ay sağlam kalırlar sonrada kuruyup ölür, en sağlam yöntem kök sürgünü yada ıhlamur ağacı , dalları kesildiğinde yada gövde etrafındaki sürgünleri , ağacın suyunun çekildiği mevsimde kesip , dip kısmına ciziikler yada belirli aşamalar uygularsanız, sonuç alırsınız, bunla yeşerir, bunun la ilgili çalışmalarım vede sonuçları mevcuttur karakovan kanalına bakarsanız ,çalışmaları görebilirsiniz

    YanıtlaSil