4 Nisan 2017 Salı

Komşu karga, eş bulup yuva yaptı.


"Komşu karga.
İki yıl önce tanıştık kendisiyle...
Balkonun hemen karşısındaki söğüt* ağacının her zaman aynı dalına tünerdi. Akşam olup dinlenmeye çekildiği, dalda bir silüet, bir karartı gibi göründüğünde anlaşılırdı. Uzun yaz gecelerinde, uyku uyanıklık arası saatlerce etrafı gözetir, daha güneş doğmadan mesaisine başlamak üzere tüneğinden ayrılır, güneş batana kadar bir daha evi olan söğüt ağacına uğramazdı.

İlk zamanlar, söğüt ağacının tek sakini olarak yalnızdı. Ertesi yıl, söğüt ağacında iki karartı görülmeye başlandı. Bu ikinci karga da hep aynı dala tünüyor, yeri her akşam sabit olan birinci karganın hemen yanındaki dalda geceliyordu. Demek ki bir eş bulmuştu.

Bu yıl, baharla birlikte söğüt ağacının en uygun üçlü çatalına küçük dal parçaları, çöp, çubuk vs biriktirilmeye başlanmasıyla bir yuva ihtiyacının hasıl olduğu anlaşıldı. Bir iki hafta içinde, şekilsiz duran kuru dal parçaları bir yuvaya dönüştü. Şimdilerde yuva, tamamlandı ya da tamamlanmak üzere. Dış taraf tamam gibi, iç dekorasyon için ip, pamuk, tüy, saman vb yumuşak malzemeler taşınmaya devam ediliyor.

Yuva zaman zaman, kimi durumlarda uzun süreler boş kalıyor. Herhalde kuluçka zamanı henüz başlamadı. Yuvanın içini, yumurtaları (üstten fotoğraflanması gerek) görme imkânı yok ancak yumurtadan çıkacak yavruları (balkon ile yuva eşit yükseklikte, göz seviyesi) görmek, fotoğraflamak ve burada yayınlamak umulur ki mümkün olabilir."

*Söğüt ağacı, yan apartmanın bahçe duvarının dibinde. Daha önce tüm dalları budanmış, hızlıca büyüyerek boyu üçüncü, dördüncü katlara ulaşan ağaç görünümüne kavuşmuştu. Şimdilerde onu yeni bir tehlike bekliyor. Üst sokakla alt sokağı birbirine ortadan bağlayacak yeni ara yol. Yerel yönetim, genişliğinin ne kadar olacağı bilinmeyen ara yolun yapım çalışmasına henüz başlamadı. Başladığında, söğüt ağacının durumu ya da dramı belli olacak. Söğüt, belki bir kaç santimin hesabıyla başını kurtaramayacak ve karga, sonraki yıllar için yuvasını yapabileceği başka bir ağaç, ağaç olmazsa bir çatı, duvar, dam vs bulacak. Ama insan, bir iki metre ötesindeki serin yaz gecelerinin senfoni arkadaşını ve onu yuva bilen komşusu karga ailesini kaybedecek! 

GÜNCELLEME:
Mayıs ortası itibariyle yuvada yumurtadan çıkmış iki yavru gözükmeye başladı.













GÜNCELLEME 2:
Mayıs sonu itibariyle yuvaya sığmayacak kadar büyüyen, tüylenen, kanatlanan yavrular...





GÜNCELLEME 3:
Haziran'ın ilk haftası itibariyle iki yavrudan biri yuvadan uçtu, ikincisi son bir cesaretle kanatlanıp uçmaya hazırlanıyor...


GÜNCELLEME 4:
Eylül 2017 itibariyle yerel yönetim, yol açma çalışmaarına başladı. Söğüt ağacı, çalışmalar sırasında bir kaç kepçe darbesine maruz kalıp yaralandıysa da kesilmekten bir karış ötede olmakla kurtuldu. Şimdi yuva, önümüzdeki yılın baharını bekliyor.

GÜNCELLEME 5: Ekim 2017 itibariyle yerel yönetim, kepçe darbeleriyle yaralı bereli de olsa ayakta kalmaya çalışan söğüt ağacını kesti.
Söğüdün son hali

Yuvanın da son hali.
Yazı ve fotoğrafı gönderen: slmcndmr.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder