31 Ekim 2017 Salı
Meşe tohumlarımızı toplayıp kenara kıyıya, köşeye bucağa gömüyoruz...
Meşe palamutlarını (pelit) yakınlarımızdaki koruluktan topladım. Şapkalı (kâseli) olanları bir ağaçtan, şapkasız olanları başka başka ağaçların altından, yere dökülmüş olarak topladım. Tohumları yanımda, çantamda taşıyorum. Yürürken gelirken giderken kaldırım kenarlarına, apartman önlerindeki çiçekliklere, uygun boşluklara, duvar diplerine, kuytu alanlara, korunakları yerlere gömüyorum. Meşe palamutu, yapısı gereği toprağa kolayca girebilen bir tohum. Ucunu toprağa biraz gömüp parmakla pastırmak, tohumun toprağa bir kaç santimetre (üzeri toprakla örtülecek kadar) girmesi için yeterli oluyor.
Belki sizin oralarda da meşe tohumları vardır. Ağaçlarda öylece bekliyordur ya da yerlere dökülmüştür de, toplanıp uygun yerlere gömülecektir.
Topladığımız, ektiğimiz, gömdüğümüz meşe tohumlarının (meşe palamutu, pelit) tamamı inşallah çimlenip çıka, büyüyüp ağaç ola, ömürleri de uzun ola...
26 Ekim 2017 Perşembe
Gladiçya tohumlarımızı topladık.
Toplanan gladiçya tohumları |
Sanırım, 700-800 adet kadar gladiçya tohumum var. Tamamı, çimlenip çıkar mı, çıksa büyümeyi başabilir mi, bilemiyorum ama tohumları gömerken korunaklı, kuytu yerler seçmeye dikkat ediyorum. En kötü ihtimalde yarısı çimlense, ki gladiçya tohumlarının çimlenme engeli, zorluğu yok, çok kolay çimlenen bir tohum çeşidi. Bu yarının da %10'u ağaç olup büyümeyi başarsa 35-40 ağaç eder.
Olgunlaşmamış gladiçya tohumları bu şekildedir |
Siz de hiç bir zorluğa, zahmete kahlanmadan, yanınızda taşıdığınız yarım fasulye kadar küçük bir tohum sayesinde, örneğin bir plazaya görüşmeye giderken/girerken bile bir kaç yıl sonrası için ağaç dikmiş olabilirsiniz.
İnşallah tamamı çimlenip çıka, büyüyüp ağaç ola, ömürleri de uzun ola.
25 Ekim 2017 Çarşamba
Portakallarımızı küçük saksılara şaşırtıp eşe, dosta hediye ettik.
Portakallar, küçük saksılara şaşırtma yapılırken |
Portakal ve limon hediyesi alanlar çok sevindi. İnşallah ömürleri uzun ola...
Hediye edilmeyi bekleyen portakallar |
Portakallar, şaşırtma öncesi görünümü |
Bkz.
▪ Ofiste, evde, balkonda, saksıda limon, portakal, mandalina ağaçları yetiştirmek.
▪ Dostlarınıza, arkadaşlarınıza saksıda limon, portakal ağacı hediye edin.
▪ Portakal ormanı...
22 Ekim 2017 Pazar
Bu sezonun son at kestanesi tohumlarını ektik.
Belki başka yerlerde toplanmayı bekleyen nice at kestanesi tohumu vardır ama biz, buralardakini topladık. Belki 1000 adet civarında, üç poşet dolusu at kestanesi tohumu. Mahalledeki büyük parka, yol kenarına, kaldırım kenarlarına ve daha nice boş, kuytu, korunaklı, uygun yere mini keserimiz marifetiyle ektik.
Bakalım baharda çimlenip çıkmış olanlarını görebilecek miyiz?
İnşallah tamamı çimlenip çıka, büyüyüp ağaca dura ve ömürleri uzun ola...
18 Ekim 2017 Çarşamba
Minibüs beklerken bulduğumuz saplı meşe tohumunu ektik.
Meşe palamutları, (saplı meşe) |
Ertesi gün, caddenin ortasındaki refüje, bodur süs bitkilerinin arasına/altına, korunaklı bir yer olarak kurda, kuşa, inşana faydalı olması niyetiyle ektim. İnsan minibüs beklerken bulduğu -20 ağaç değilse de, ağaç olması umumlan- 20 tohumu avucuna sığdırabiliyor. Siz de etrafınıza bakın, durduğunuz, yürüdüğünüz, geldiğiniz, gittiğiniz yerlerde kendisini farketmenizi bekleyen ağaçlar, avucunuza toplamanızı bekleyen sevimli, tombik tohumlar olabilir.
Korunaklı alana ekilen saplı meşe tohumları |
16 Ekim 2017 Pazartesi
Meşe palamutlarını parklara, yol kenarlarına, refüjlere ektik.
Toplanan meşe palamutları (pelit) |
Bodur süs bitkileri arasına ekilen tohumlar |
Şehrin merkezinde artık yoklar ama meşe palamudunu en çok sincaplar sever. Ekilen bu tohumlar ağaca durup kemirgenler, kuşlar, kurtlar ile karıncalara yem ve yuva, insana gölge ve serinlik ola...
Meşe tohumları |
15 Ekim 2017 Pazar
Bir avuç ceviz...
Okulun önüne park ettiğim aracı, almaya giderken yolun kenarındaki ağaçtan yerde dökülmüş 7-8 adet ceviz buldum. Avucuma toplayıp korunaklı bir yere -parktaki süs bitkilerinin arasına- gömdüm. Herhangi bir karganın gömdüğü tohum kadar çok olamasa da, ev ile okul arasındaki bir kaç dakikalık yolda yürürken bulunabilecek tohum ve sayı için iyi sayılabilir.
İnşallah tamamı çimlenip çıka, büyüye, ömürleri uzun ola... Çocuklar, kurtlar, kuşlar, karıncalar ve niceleri yiye, gölgelene, faydalana...
5 Ekim 2017 Perşembe
Ağaçları iyileştirmek...
Çınar, sürgünleri temizlendikten sonra |
Çınar, sürgünleri temizlenmeden önce |
İnşallah tamamının ömürleri uzun ola...
Çınar |
Manolya |
Ihlamur |
Yol kenarında bir gladiçya...
Gladiçya.
Nam-ı diğer yalancı keçiboynuzu, yani honey locust, yani gleditsia triacanthos.
Her gün önünden geçtiğimiz yerde, bağlantı yolu ayrımıyla caddenin birleştiği yayın içinde, yol kenarında kendi kendisine çimlenip büyümüş (hudâyinâbit) bir ağaççık. Daha önce sürgün budamasını, temizliğini yapıp yanımızda koruma çıtası bulunmadığı için refüjün demirlerine otlarla, kesilen sürgünlerle vs tutundurup bağlamıştık.
Bugün, evden çıkarken (koruma, sabitleme) çıtarlarından bir tanesini yanımıza alıp gladiçyayı ziyarete gitmeye niyet etmiştik. Ziyaret için otobüsten, günlük rutine göre bir durak önce inmemiz ve biraz yürümemiz gerekiyordu. Yürürken yerde, ezilmiş bir at kestanesi tohumu gördüm. Demek ki yakınlarda bir yerlerde at kestanesi ağacı vardı. Sağ tarafa dönüp baktığımda, biraz geride apartman bahçesinden kaldırıma doğru sarkan kocaman bir at kestanesi ağacı duruyordu.
Yanına gittim, ağacın altına dökülmüş 8-10 kadar at kestanesi tohumunu avucuma doldurdum. Nasıl olsa gladiçyaya kadar bir kaç yüz metre yürüyecektim. Yürürken elimdeki çıtanın sivri ucuyla uygun ve korunaklı yerlere küçük çukurlar açabilir ve elimdeki tohumları oraya gömebilirdim. Aynen öyle yaptım, at kestansi tohumlarını kuytu ve korunaklı yerlere ektim.
İnsan, sabah işe gelirken bile, otobüsten bir durak önce inerek 8-10 tane ağaç (tohum) ekip bir ağaca da bakım yapabiliyormuş, demek ki. İnşallah at kestanesi tohumlarının tamamı baharda çimlenip çıka ve ömürleri uzun ola...
Gladiçyanın koruma, sabitleme çıtasını, yerden bulduğum bir taşla sağlam bir şekilde çaktım. Yanımda getirdiğim iple iki noktadan bağlayıp sabitledim. Tekrardan çıkmış olan fazlalık sürgünlerini kopardım.
İnşallah, gladiçyanın da ömrü uzun ola...
1 Ekim 2017 Pazar
Bu hafta sonu da at kestanesi tohumu ektik.
Topladığımız at kestanesi tohumları |
Açılan çukura gömülen tohumlar |
Tohumlar, parkın kenarındaki korunaklı yerde |
Bkz. At kestanesi tohumlarımızı parkın kenarlarına ektik.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)