1 Eylül 2020 Salı

Yol ortasında bulduğum çam fıstığı kozalağı...

Bu yıl da çam fıstığı (pinus pinea) kozalağımızı bulduk. Scooter motorla giderken yol ortasında kocaman bir taze kozalak olduğunu farkettim. Hemen yavaşlayıp durdum ve geri döndüm. Alt tarafı kısmen açılmış kozalağın için tamamen doluydu. Etrafa saçılmış bir kaç fıstığı da alarak sevinçle eve döndüm. Kozalaktan tam 57 tane çam fıstığı (tohum) çıktı. Yarısını evdeki büyük saksılara ve pet bardaklara, diğer yarısını da ofisteki saksı ve bardaklara ektim. Henüz birkaç günlük olan tohumlardan hangileri çıkacak, hangileri yaşayacak, hangileri kimlere ve nerelere hediye gidecek, vakti geline inşallah göreceğiz.





Sonbahar soğukları başlamadan çimlenmeyi başaran olursa burada paylaşırız. Bakalım önümüzdeki baharı beklemeden kaçı çıkacak ve evde, ofiste ilk hangisi çıkacak?

57 çam fıstığı, 57 çam ağacı demek. İnşallah tamamının ömrü uzun, gölgesi çok, fıstığı bol olsun.

13 Ağustos 2020 Perşembe

Tohumdan çıktığında ilk yıllar sedire benzeyen fıstık çamları...

Kozalaktan alınan tohumlardan yetiştirilen fıstık çamları (pinus pinea), ilk yıllarında kısa iğneli yapraklarıyla sedir ağacına benziyor. Fıstık çamının kendi uzun iğneli yapraklarını çıkarması, duruma göre değişmekle birlikte 3-5 yaştan sonra oluyor. Bunu bir anlama süt dişlerinin değişimine de benzetebiliriz. 

Tohumdan çimlendirilen fıstık çamlarının görünümüyle sedir ağacını anımsatan kısa iğneli yaprakları:



Ve belli bir yaştan sonra fıstık çamına özgü uzun iğneli yaprakların çıkışı:

6 Ağustos 2020 Perşembe

Aşılı limondan aldığımız çelik çiçek açtı!

Bahçedeki aşılı limondan farklı dönemlerde (kış, bahar, bahar sonu, yaz ortası) aldığımız çeliklerin kimisi kurudu, kimisi hâlâ yeşil olmakla hareketsiz öylece bekliyor. İçlerinden bir tanesi sürgün, filiz vermek yerine doğrudan çiçek açtı. Bu çeliği, yanlış hatırlamıyorsam eğer bahar döneminde almıştım. Bir iki hafta öncesine kadar da sessiz, sedasız duruyordu. Çiçeğinin gelişim aşamalarını fotoğraladığım çelik, umarım ismiyle müsemma "çelik" gibi çıkar da güzel bir limon fidanı olur. İki çiçeğin herhangi birinden limon meyvesi verip vermeyeceğini oldukça merak ettiğim çeliğin serencamını önümüzdeki günlerde, haftalarda inşallah paylaşacağım.

Ömrü uzun, limonu çok ola...  

21 Temmuz 2020 Salı

Tohumdan çimlenen küçük akasyalarımız


Geçen yaz sonuna doğru, bir Anadolu şehrinde mezar ziyareti sırasında, gölgedeki bankta otururken önümde küçük kavrengi (keçiboynuzu tohumuna) benzeyen tohumlar gördüm. Başımı kaldırdığımıda ağacın dikensiz, gayet güzel bir forma sahip, böceği, haşeratı olmayan bir akasya (acacia) türü (cins adını bilemiyorum) olduğunu fark ettim. Önümde duran tohumlardan 3-5 adet alıp çantama attım (keşke daha fazla alsaymışım). Günler sonra ofise geldiğimde saksıya gömdüm. Sonbahar olmasına rağmen -oda ortamında- hemen çimlendiler, kış boyu da yaprak dökmeden yeşil kalabildiler. Bir tanesi kışı ve baharı derin uykuda geçirip yaz başında çimlenip çıkmış olsa da, öncesinde çıkmış olanlar yaklaşık bir ay sonra, 1 yaşına girecekler.


Tohumdan çimlenen akasyaların ilk hâli

Eğer o şehre ve o mezarlığa yolum tekrar mevsiminde düşerse ne kadar tohum dökülmüşse toplamayı istiyorum.




Ömürleri inşallah uzun ola...

15 Temmuz 2020 Çarşamba

Geçen sonbaharda toplayıp uyuttuğumuz tohumları baharda saksılara ektik.


Geçen yılın sonbaharında topladığımız meşe, at kestanesi tohumlarını kış boyu uyutup baharda çimlenme henüz başlarken büyük saksılara aldık. Saksıdan çimlenip çıkan meşeleri mevsim sonunda saksılardan alıp korunaklı bir alanda büyüyüp boy atmaya bıraktık. Belki bir kaç yıl daha kalacakalar orada, fidan olmaya yaklaşınca başka yerlere, başka ellere inşallah ağaç olmaya...




Ömürleri uzun ola...

Son hallerini de fotoğraflayıp koyalım inşallah.

14 Temmuz 2020 Salı

Geçen yıl bu zamanlar ektiğimiz fıstık çamlarımızın son halleri...


Fıstık çamlarımızı (pinus pinea), -yol kenarında bulduğumuz bir kozalaktaki tohumları çıkarıp- geçen yıl bu zamanlar ekmiştik. Bazısı hemen çıktı, bazısı çıkamadı, bazısı çıktıktan sonra öldü, bazısı çok geç -sonbahar, kışa doğru- çıktı, bazısı başka evlere, ofislere hediye gitti. Kalan sağlar bizimle kaldı.

Bazıları kardeşlerine göre boy atıp farkı aça da, işte olanca şirinliği, ilk, ara dönem ve son hâlleriyle fıstık çamlarımız:






















Ve Temmuz 2020 itibariyle en son hâlleri:



13 Temmuz 2020 Pazartesi

İğde çeliğimiz tutmadı ama çekirdekten çimlenen iğdemiz büyüyor.


Mevsiminde aldığımız iğde çelikleri tutmadı ama yıllanmış da olsa eski bir iğde meyvesinden aldığımız çekirdek, çimlenerek bize bir iğde fidesi verdi.

Bir saksı kemarında çekirdekten çıkan küçük iğde fidemiz.
İnşallah ömrü uzun ola...

10 Temmuz 2020 Cuma

Bir çiçekçi büfesinin önünde viyolde satılan pek sevdiğimiz iki ağaç: Meşe ve çam


Şehrin ana caddesinde, bir çiçekçi büfesinin önünde farkettim, onları. Viyol hücrelerde çimlendirilmiş meşe ve çam fideleri, 4 tl'ye satılıyordu.

Bilmem neden ama pek sevindim. Belki de fazlaca aşina olduğum (çam, meşe çimlendirme) bir şeyi görmekten. Adını, sanını bilmediğim onca çiçek, tür, otku bitki arasında minik de olsa bir "ağaç" görmek hoş idi. Bir kaç hücre de boş olduğuna göre satılmış demek ki...

Ömürleri uzun ola...