17 Temmuz 2019 Çarşamba

Kozalaktan çıkarttığımız fıstık çamlarını ektik.


Yağmur sonrası dev çam ağacından (pinus pinea) yere düşmüş (taze) kozalağa, kestirme bir sokaktan motorla geçerken rastladım. İnip kontrol ettiğimde içi, taze çam fıstıklarıyla (tohumlarla) doluydu. Hemen yanıma alıp iş yerine getirdim. İçini boşaltıp çam fıstıklarını çıkarttım ve küçük bardak saksılara nasibi olanlara hediye edilmek üzere ektim.

Bakalım hangileri, ne zaman çimlenecekler?



Cümlesinin ömrü uzun, fıstığı ve gölgesi çok ola...

9 Temmuz 2019 Salı

Bir meşeyi iyileştirdik*!


Nicedir geçmediğimiz bir caddenin kenarında, bir apartmanın çiçekliğinde kim bilir hangi karganın, kim bilir ne zaman gömdüğü tohumdan çimlenip çıkmış bir meşe. Filizleri ısrarla, inatla kesilmiş, koparılmış. Belki on, belki yirmi yaşında ama ot gibi biten onca, onlarca sürgünden başını kaldırıp bir türlü fidan, ağaç olamamış.

İçlerindeki en uzun, en kalın sürgünü tek bırakıp diğer tüm sürgünleri kesip temizledik, etrafındaki otları kopardık. Hemen yandaki nalburdan bir sopa alıp (herhangi bir çıta, çubuk, değnek isteyince kendisi verdi, sağ olsun) koruma çıtası olarak sabitledik. İnşallah bu kez, büyümeyi başarır.

Ömrü uzun, peliti çok, gölgesi serin ola...

*Bkz. Ağaçları iyileştirmek.


8 Temmuz 2019 Pazartesi

İlk aşımızı yaptık.


Baba mesleğinden miras, ilk çocukluk dönemlerinde çok gördük, çok izledik ama bu yaşa değin hiç aşı yapmamıştık. Bahçedeki kokusuz beyaz güle, komşu sitenin kesif kokulu kırmızı gülünü aşıladık. Anaçta bir iki tane nefes yaprağı bırakmamız gerekiyormuş, onu bilmediğimiz için atladık. El pratiğimiz olmadığı için "T" aşı yeri açma ve aşılanacak gözü kabuğuyla zarar vermeden çıkarma işlemi biraz uzun sürdü. Aynı şekilde rafya ile sarıp bağlarken ipi gevşek yapmak, çok sık bağlamak veya kaydırıp gözü kapatmak şeklinde acemilikler de olmadı değil...

Bu da ikinci aşımız. Bakalım tutacak mı?
.
Tüm bunlara rağmen ilk göz aşımız inşallah tuta, ömrü uzun ola...

2 Temmuz 2019 Salı

Çekirdekten çıkan elmalar...


Bir golden, ikisi starking cinsi üç elma. Elimizdeki çekirdekleri baharda küçük saksılara gömmüştük. Tamamı çıkmasa da üç adet elmamız oldu. Hediye edilen insanlar oldukça şaşırıyorlar, biz de onların şaşkınlıklarına şaşırıyoruz. Toprakla ilişkimiz o kadar kopmuş, kaybolmuş ki, bir çekirdeğe bir avuç toprağın yettiğini maalesef unutmuşuz.

Oysa genetiğiyle oynanmamış tüm tohumlar (gibi meyve çekirdekleri de), yaratılışın bir gereği olarak toprağı ve uygun şartları (nem ve ısı) bulduğu anda çimlenmeye programlıdır.

Pazardan, marketten alınan elmaların çekirdeği ve o çekirdeklerden çıkan elma fideleri. Ömürleri uzun ola...