21 Nisan 2011 Perşembe

Ofiste, evde, balkonda, saksıda limon, portakal, mandalina ağaçları yetiştirmek...

......
Saksıda tohumdan çimlendirilmiş limonlar...
Orta, küçük boy bir saksı (saksı yoksa çimlendirme için bir pet bardak bile yeterli olabilir), marketten/çiçekçiden/botanikçiden alınan bir miktar toprak ile limon, portakal ve mandalinaların çekirdekleri ve bir iki hafta bekleme süresi...

Kardeşlerinden "şaşırtma"yla ayrılıp kendi evine taşınan limon.
Toprak, nem, ısı, ışık, ph, gübre vs değerleri için uzman olmaya gerek yok.

Saksı (veya pet pardakta) 2-3 cm derinliğe ektiğiniz tohumları, oda sıcaklığında ve -özellikle çimlenme gerçekleştikten sonra- mutlaka güneş gören bir yerde muhafaza etmeniz yeterli gelecektir. Nem için çürüyecek kadar sulamanız ve/veya kuruyacak susuz bırakmanız gerekmez. Saksıdaki toprak yüzeyinin kuruluk ve nem durumuna göre, haftada bir, iki kez orta karar sulanması yeterlidir.

Meyvesinden nemli olarak çıkan çekirdekleri bir kaç saat/yarım gün, oda ortamında kurumaya bırakın ki saksıya attığınızda toprakta çürümesin! Beklemek istemiyorsanız toprağa hemen de gömebilisiniz.

Mutlaka bol ışık alan, kısmen bile olsa güneş gören bir ortam olmalı... Aksi durumda aylarca bekleseniz de limonunuz, mandalinanız, portakalınız sağlıklı bir şekilde büyümez!

Saksıda tohumdan çimlendirdiğiniz limon, portakal veya mandalina ağacınızı açık balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız ve karasal iklim gösteren bir bölgede yaşıyorsanız, ağacınızı aşırı soğuk ve dondan etkilenmemesi için kış mevsimi boyunca içeriye almanız yararlı olacaktır. Baharla birlikte tekrar balkonunuza çıkarabilirsiniz.

Limon ormanı.
Tohumdan çimlendirdiğiniz saksıdaki filizin, fide/fidan olduktan sonra aşılanması gerekir. Aşılanmaması durumunda, ya meyvesi çok geç yaşta olacak ya da yabanî (turunç) olacaktır. Ancak aşılama yapmasanız (aşılama imkânınız, buna dair bir teknik/pratik deneyiminiz yoksa) bile yaz kış yaprağını dökmeyen ve çok güzel görünen bir (yabanî limon, portakal, mandalina) ağacınız olacaktır.
(Bkz. Alttaki fotoğrafta yer alan portakal ağacı...)

ÖNERİ: Dostlarınıza, arkadaşlarınıza saksıda lİmon ağacı hedİye edİn.


Tohumdan üretilmiş portakal fidesi












EK BİLGİ:

Bkz. Saksıda ağaç mı yetiştirilir?

Saksıda meyve nasıl yetişir?
.
Bahçelere dikilen ağaçlar ile saksıya ekilenler arasında fark var. Saksıya dikilen meyve ağaçlarının özelliği bodur olması. Bodur fidanların en önemli özelliği ise küçük ebatlı olup, erken yaşta meyve vermeleri. Bunun yanında bodur ağaçlar çok çiçek açıyor ve dikildikten 2-3 yıl sonra meyve veriyor. Ağaçların bakımı ise sanıldığı gibi zor değil. Evde çiçek yetiştirenler bilir. Yapmanız gereken sadece suyunu, toprağını, gübresini eksik etmeyip yaşına göre saksısını değiştirmek. Mesela, yaşlarına göre 6, 12, 36 litrelik saksıları, yetişkin bodur ağaçlar için ise 75 litrelik saksıları tercih edebilirsiniz. Saksıdaki meyve ağaçlarınıza balkonda bakabilirsiniz.


Bkz. Saksıda da meyve ağacı yetiştirebilirsiniz



Sizler de limon, mandalina, portakal, greyfurt vb. çimlendirmesine dair deneyimlerinizi (fotoğraf ve yazı) burada paylaşabilirsiniz: bozkiragaclandirmatoplulugu@gmail.com

Saksıda tohumdan çimlendirilmiş limon - 2017

Saksıda tohumdan çimlendirilmiş limon - 2016

19 Nisan 2011 Salı

Uzungöl'ün etrafına uzun ve yüksek beton duvarlar örülüyor!

.
Uzungöl, belki bir daha böyle olamayacak!



.
Uzungöl'ün kısa ufku - Şeref Oğuz - Sabah - 25 Ağustos 2009 Salı

Aral: Dünyanın en büyük 4. gölüydü, şimdi "Aralkum" adıyla dünyanın en genç çölü oldu!






Bu çöl 50 önce dünyanın en büyük gölü Aral'dı. Dünyanın 4. büyük gölü olarak bilinen Aral Gölü, son 50 yılda yüzde 90 küçülerek, yerini suların çekildiği bölümde oluşan, "dünyanın en genç çölü" Aralkum'a bıraktı.